Nikolina Stojaković, Osnovna škola Darda

Otok s blagom / Robert Louis Stevenson

Otok s blagom pustolovna je bajka. Jim Hawkins sin je vlasnika prenoćišta Admiral Benbow gdje prenoći tajanstveni mornar Billy Bones, koji se ubrzo razboli. Jim se brine o njemu, a mornar mu svake večeri priča strašne priče o gusarskom kapetanu Flintu. Nakon mornareve smrti, Jim u njegovoj torbi pronalazi zemljovid blaga kapetana Flinta. Jim, uz pratnju dr. Livesya i unajmljenog kapetana Long John Silvera kreće u pohod na blago. Tijekom pohoda Silver i ostali mornari namjeravali su ukrasti blago i pobiti Jimovo društvo. Dr. Livesay i Jim ubrzo nalaze novog člana svog društva ,Bena Gunna, kojeg je bivša posada napustila na otoku blaga. Tijekom Jimovog sakrivanja mornarskog broda Hispaniole, Silver i njegovi mornari zauzeli su doktora i ostale mornare. Silver i Jim našli su kompromis, a na kraju ih je Ben odveo do blaga. Silver je nedugo nakon otkrića pobjegao s nekolicinom blaga, a na pošten način podijeli su ostatke,  Jim, Ben i Livesya

Bajka mi se jako svidjela, kratka je, pustolovna. Potiče nas timskoj suradnji i složenosti. Bajka nas podučava da ne možemo sve na svijetu postići sami te da je nekada bolje raditi u timu pa podijeliti nagradu.

10. izazov: Pročitajte jednu bajku ili basnu bilo koje tematike.

Primjedbe

Mrežin čitateljski izazov

Mrežin čitateljski izazov je novi projekt Hrvatske mreže školskih knjižničara koji se prvi puta provodi u školskoj godini 2022./2023., a koji za cilj ima poticanje čitanja nelektirnih djela te stvaranje osobnog, kritičkog stava, razumijevanje i poznavanje pročitanog djela, razvijanje navike čitanja kao važne komponente u procesu učenja i natjecateljskog duha te stvaranje aktivnih čitatelja i korisnika knjižnica. Jedan književno-čitateljski izazov će biti objavljen jednom mjesečno na Facebook stranici projekta, a bit će tematski vezan uz stihove hrvatskih pjesnika. Učenici samostalno odabiru knjigu tematski vezanu uz stihove i čitaju je jedan mjesec nakon čega pišu kraći osvrt na pročitano i osvajaju digitalnu značku za taj izazov. U školskoj se godini čita deset djela i nakon pročitanih djela i napisanih preporuka ili osvrta, učenici za trud dobivaju priznanje za ostvaren uspjeh. Sve će etape projekta biti popraćene objavama na Facebook stranici projekta.