Anja Rukljač, Graditeljska škola Čakovec

Zabava tek počinje, S. Kinsella

Jako humoristična knjiga, odlična za razonodu i jednostavna za čitanje. Uživala sam čitajući o avanturama glavne junakinje Effie, ali i o avanturi njezine sestre Bean, koja zauzima posebno mjesto u Effeinom životu. Tu je i njezin brat Gus koji je jako brižan i brine za… ma za sve, pogotovo posao. Pokretač „zabave“ je zapravo priča oko nove Effiene "maćehe" imenom Krista koja želi prodati kuću gdje su Effie i njezina braća odrasli. Effie nije preboljela razvod oca i pomajke Mimi s kojom je u odličnim odnosima i voli je kao rođenu majku. Usprkos svemu prihvaća to i dalje se viđa s njom te nešto rjeđe s ocem kojem je ipak sve oprostila. Krista, njezina buduća maćeha, organizira zabavu iseljenja na koju Effie nije pozvana, a ona se više od svega želi domoći svojih najvećih dragocjenosti koje su ostale skrivene u dimnjaku kuće – babuški. Zbog toga je lagala kako neće doći na tulum i htjela neprimjetno ući u kuću, uzeti svoje dragocjenosti i odmah izaći kao da se ništa nije dogodilo. Ali ipak ne prolazi sve tako glatko…

1. izazov: Pročitajte djelo koje u svojem naslovu ima neku od riječi ili izvedenicu: 🕺 ples, 😄 veselje, 🎉 zabava ili 😂 smijeh.


Primjedbe

Mrežin čitateljski izazov

Mrežin čitateljski izazov je novi projekt Hrvatske mreže školskih knjižničara koji se prvi puta provodi u školskoj godini 2022./2023., a koji za cilj ima poticanje čitanja nelektirnih djela te stvaranje osobnog, kritičkog stava, razumijevanje i poznavanje pročitanog djela, razvijanje navike čitanja kao važne komponente u procesu učenja i natjecateljskog duha te stvaranje aktivnih čitatelja i korisnika knjižnica. Jedan književno-čitateljski izazov će biti objavljen jednom mjesečno na Facebook stranici projekta, a bit će tematski vezan uz stihove hrvatskih pjesnika. Učenici samostalno odabiru knjigu tematski vezanu uz stihove i čitaju je jedan mjesec nakon čega pišu kraći osvrt na pročitano i osvajaju digitalnu značku za taj izazov. U školskoj se godini čita deset djela i nakon pročitanih djela i napisanih preporuka ili osvrta, učenici za trud dobivaju priznanje za ostvaren uspjeh. Sve će etape projekta biti popraćene objavama na Facebook stranici projekta.