Viktoria Tunjić, Srednja škola Dugo Selo

Posljednji ples leptira, K. Hannah

Jude Farraday u životu je imala sve o čemu je sanjala. Savršenu kuću, blizance Zacha i Miju, i savršenog muža. Jude je živjela u strahu da će se njezinoj djeci nešto loše dogoditi pa je stalno bila na oprezu. Imali sve što su ikad mogli poželjeti. No, njihov se svijet promijeni kada upoznaju mladu djevojku, Lexi Baill, koju je majka morala ostaviti zbog svojih ovisnosti. Lexi je bila u sedam udomiteljskih obitelji. Ubrzo Mia i Lexi postanu najbolje prijateljice, a Zach se u nju zaljubi. Strahujući kako će Mia reagirati, odluče svoju vezu neko vrijeme kriti. Kada Mia sazna istinu, odmah prihvati njihovu vezu i počinju se svi troje družiti. Jude proživljava najveći strah kada Zach, Mia i Lexi dožive prometnu nesreću. Kao svaka majka, Jude traži pravdu, ali saznanje da je Lexi možda kriva za prometnu nesreću, stvara joj još više tuge. Lexi i Zach prekinu svoju vezu. Godinama kasnije, Lexi dolazi zrelija. Jude ju i dalje smatra krivom za strašni događaj, ali hoće li joj moći oprostiti?

1. izazov: Pročitajte djelo koje u svojem naslovu ima neku od riječi ili izvedenicu: 🕺 ples, 😄 veselje, 🎉 zabava ili 😂 smijeh.


Primjedbe

Mrežin čitateljski izazov

Mrežin čitateljski izazov je novi projekt Hrvatske mreže školskih knjižničara koji se prvi puta provodi u školskoj godini 2022./2023., a koji za cilj ima poticanje čitanja nelektirnih djela te stvaranje osobnog, kritičkog stava, razumijevanje i poznavanje pročitanog djela, razvijanje navike čitanja kao važne komponente u procesu učenja i natjecateljskog duha te stvaranje aktivnih čitatelja i korisnika knjižnica. Jedan književno-čitateljski izazov će biti objavljen jednom mjesečno na Facebook stranici projekta, a bit će tematski vezan uz stihove hrvatskih pjesnika. Učenici samostalno odabiru knjigu tematski vezanu uz stihove i čitaju je jedan mjesec nakon čega pišu kraći osvrt na pročitano i osvajaju digitalnu značku za taj izazov. U školskoj se godini čita deset djela i nakon pročitanih djela i napisanih preporuka ili osvrta, učenici za trud dobivaju priznanje za ostvaren uspjeh. Sve će etape projekta biti popraćene objavama na Facebook stranici projekta.