Petra Kiralj, Osnovna škola Sveta Nedelja

Mali princ, A. De Saint-Exupéry

Knjiga započinje autorovim sjećanjem na djetinjstvo. Kada je imao šest godina svoje crteže veselo je pokazivao odraslima, međutim, nisu shvaćali njegove radove i savjetovali su mu da se bavi pametnijim stvarima. Nerazumijevanje odraslih ga je obeshrabrilo pa je odustao od slikarske karijere i odlučio postati pilot.

Letio je iznad pustinje Sahare kada mu se pokvario motor aviona i morao je sletjeti. Zaspao je na pijesku, a onda ga je iznenada probudio neobičan dječak koji je želio da mu nacrta ovcu. U žurbi da što prije popravi avion nacrtao je ovcu u kutiji. Dječačić je bio oduševljen. Tako se pilot upoznao s malim princem koji dolazi s planeta asteroida B-612, razgovara s ružom, pripitomljuje divljeg lisca i raspravlja o ozbiljnim životnim temama.

Mali princ govori o ljepoti, teškoćama i smislu života, to je knjiga koja postavlja brojna pitanja i navodi nas da krenemo u potragu za odgovorima koji se nalaze duboko u srcu. Mali princ je knjiga kojoj se čitatelji vraćaju više puta, svako čitanje daje novo značenje i tumačenje ovog djela koje nas oduševljava od 1943. godine.

3. izazov: Pročitajte pročitajte djelo koje u naslovu ima pridjev koji označava dimenziju: malen, velik, sitan, ogroman i sl.

Primjedbe

Mrežin čitateljski izazov

Mrežin čitateljski izazov je novi projekt Hrvatske mreže školskih knjižničara koji se prvi puta provodi u školskoj godini 2022./2023., a koji za cilj ima poticanje čitanja nelektirnih djela te stvaranje osobnog, kritičkog stava, razumijevanje i poznavanje pročitanog djela, razvijanje navike čitanja kao važne komponente u procesu učenja i natjecateljskog duha te stvaranje aktivnih čitatelja i korisnika knjižnica. Jedan književno-čitateljski izazov će biti objavljen jednom mjesečno na Facebook stranici projekta, a bit će tematski vezan uz stihove hrvatskih pjesnika. Učenici samostalno odabiru knjigu tematski vezanu uz stihove i čitaju je jedan mjesec nakon čega pišu kraći osvrt na pročitano i osvajaju digitalnu značku za taj izazov. U školskoj se godini čita deset djela i nakon pročitanih djela i napisanih preporuka ili osvrta, učenici za trud dobivaju priznanje za ostvaren uspjeh. Sve će etape projekta biti popraćene objavama na Facebook stranici projekta.